Biofysica

Ben je geïnteresseerd in biofysica? Dan vind je via deze webpagina diverse linken naar voor jou relevante onderwerpen die aan deze wetenschap gerelateerd zijn. Ook kan je verschillende recente onderzoeksrapporten als pdf bestand downloaden, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen binnen deze interdisciplinaire wetenschap.

Want dat is biofisica. Met behulp van het integreren van natuurkundige methoden en theorieën bij het onderzoeken van biologische systemen, tracht een onderzoeker in deze richting namelijk de processen in cellen en hun interne interactie te verklaren. Daartoe zoekt hij ondersteuning bij ondermeer de volgende disiplines: – biochemie; – nanotechnologie; – biomedische technologie; en – natuurlijk ook systeembiologie.

Deze aanpak leidt tot een uitgebreide kwantitatieve beschrijving van het proces dat onderzocht werd, hetgeen een bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld effectievere hulpmiddelen voor degenen met een evenwichtsstoornis.

Biofysische onderzoekstechnieken

Indien je verder wenst te bekwamen in dit onderdeel, is het volgen van een opleiding in deze richting een goed begin. Je leert dan tal van biofysische onderzoekstechnieken toepassen, die je in staat stellen om al de vragen die er tijdens je studie in je opkomen, te beantwoorden.

Verdiep je in biofysica

Heb je je ooit afgevraagd:

– hoe het komt dat je zicht verbetert doordat je een bril met de juiste sterkte draagt?;

– of je lichaamsbouw van invloed is om je bewegingsvrijheid;

– waarom een pacemaker hartritmestoornissen verhelpt?; en

– wat ervoor zorgt dat de ene type koffie bij sommige drinkers het cholesterolgehalte verhoogt en bij andere niet? dan zal je er veel plezier aan beleven je in de biofysica wetenschap te verdiepen.

Door op onderstaande links te klikken, kom je terecht bij uitgebreidere informatie over onder andere:

– biofysische geneeskunde

– Moleculaire biofysica

– astrofysica

– membraamfysica

– enzymkinetiek

– eiwitten

– bio-energetica

– elektrofysiologie

– metabolistische controleanalyse

– celdeling

Enkele van deze biofysisiche technieken waarvan  je de omschrijving hier kan lezen zijn:

– circulair dichroïsme;

– chromatografie;

– fluorescentiespectroscopie;

– microscopie; en

– ultracentrifugatie.

Blijf ook onze website volgen voor wetenswaardigheden uit deze disipline en geef je nu ook op voor onze maandelijkse  nieuwsbrief