Als bewaarder van aardappelen is het van cruciaal belang om voor de juiste condities te zorgen voor de aardappelen. Die juiste condities, als een goede temperatuur en beluchting, zorgt er voor dat de kwaliteit van uw product behouden blijft en u een hoog rendement kunt behalen. Om die kwaliteit van uw aardappelen ook echt op langere termijn optimaal te houden, is een goede beluchting met een specifieke aardappel ventilator essentieel. Bewaarverliezen kunt u op die manier zoveel mogelijk voorkomen.

Regeling temperatuur met aardappel ventilator

Bij het inschuren van de aardappelen ligt de nadruk op het drogen en wondheling van de aardappelhuid. Het doel van drogen is om de uitwendige vocht zoveel mogelijk af te voeren uit de bewaring. Daarna komt de wondheling van pas. De meest optimale temperaturen voor wondheling is 16 tot 18 graden celcius. Een veelgebruikte manier van beluchten is middels de AC en EC aardappel ventilatoren bij bulkbewaring.

AC en EC ventilatoren bij bulkbewaring aardappelen

Bij bewaren van aardappelen voor de verwerkende industrie is bulkbewaring de meest efficiënte en meest gebruikte manier van bewaren. Bulkbewaring is heel erg geschikt om grote partijen aardappelen – maar ook uien – homogeen en langdurig op te slaan. De eerder genoemde AC en EC ventilatoren zijn dus een goede manier van beluchten tijdens het het langdurig opslaan van aardappelen. Dit zijn duurzaam ontworpen ventilatoren die zorgen voor een hoog rendement.

De AC ventilatoren zijn de ‘normale’ ventilatiesystemen. De EC is de energiezuinigste variant. De EC serie verbruikt minimaal 20% minder stroom. Wanneer u ze gebruikt op een toerental van 80%, verbruiken deze ventilatoren maar liefst 50% minder energie. Ook het geluidsniveau is veel minder. De ventilatoren zijn in combinatie met ventilatiekanalen te gebruiken.

Kenmerken EC en AC:

AC ventilatoren:

  • Ventilatoren met een hoog rendement
  • Gesloten kwaliteitsmotor met onderhoudsvrije lagering
  • Waaier met 9 of 12 lichtgewicht schoepen

EC ventilatoren:

  • Veel energiezuiniger: standaard 20% minder stroomverbruik
  • 80% toerental is een energiebesparing van 50%
  • Standaard toerentalregeling
  • Nieuwste generatie gelijkstroommotoren
  • Gemakkelijk te installeren

Uniforme temperatuur

Of u nu de aardappelen los gestort (bulk) bewaart of in kisten, zorg altijd voor een uniforme temperatuur. Bij temperatuurverschillen in de partij is er de grote kans dat er condensvorming ontstaat. De aardappelen zijn dan moeilijk te drogen. Neem dus echt voldoende de tijd om intern te ventileren zodat condens niet kan ontstaan.

Ook voor de wondheling is die temperatuur van groot belang. Als een aardappel een ingedroogde wond heeft en tegelijkertijd een sterke schil, maakt het de aardappel minder kwetsbaar voor bewaarziekten. Bij een lagere temperatuur verloopt de wondheling trager, dus zorg dat het niet te koud wordt. Een goede wondheling duurt ongeveer 14 dagen bij een temperatuur van ongeveer 18 graden. Stel dat de temperatuur rond de 12 graden ligt, dan duurt wondheling zelfs een maand (30 dagen).

Advies bij de juiste aardappel ventilator

Vraag dus voor de zekerheid altijd even advies over welke aardappel ventilator voor uw situatie het beste is. En ook welke meet- en regeltechniek daar het beste bij past. Zo levert u de aardappelen met de beste kwaliteit af aan uiteindelijk de consument.